• Home
  • Nieuws

Nieuwe huurdersorganisatie voor Beuningen en Druten

Vanaf 1 januari 2024 is een nieuwe huurdersorganisatie opgericht voor Beuningen en Druten. Huurdersorganisaties behartigen de belangen van huurders. Maar wat betekent dit nu voor jou? Daar praten we over met het dagelijks bestuur van Huurdersbelangen Beuningen Druten.

Het bestuur adviseert over het beleid van Woonwaarts en over de afspraken met de Gemeenten Beuningen en Druten. Bijvoorbeeld over woningbouw in het algemeen en in het bijzonder over beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, woongenot en leefbaarheid van de woonomgeving. Woonwaarts en de gemeenten vinden dit ook belangrijk. Actieve bewoners kunnen namelijk echt het verschil maken in buurten en wijken.

4.200 huurders heeft Woonwaarts in de gemeenten Beuningen en Druten
In Druten was jarenlang HuurdersBelangen Druten op deze manier actief voor de huurders. Maar per 1 januari is er dus een nieuwe organisatie opgericht, waarin Beuningen en Druten beide vertegenwoordigd zijn. De acht leden zijn allemaal huurder bij Woonwaarts. Met hulp van Woonwaarts en de Woonbond richtten zij de nieuwe huurdersorganisatie op. Cees langen is de voorzitter. Hij was al sinds zou actief voor HuurdersBelangen Druten. “Wij wilden graag meewerken aan een organisatie voor beide gemeenten. Het is een groot gebied met zo’n 4.200 huurders. Gelukkig vonden we voldoende gemotiveerde leden die zich in willen zetten voor alle huurders in Beuningen en Druten.

Wat doet de huurdersorganisatie voor jou?
Samen met Cees vormen secretaris Kees van den Berg en penningmeester Hans Peereboom het dagelijks bestuur. Kees legt uit wat de huurdersorganisatie zoal doet: “Bewoners die vragen hebben over bijvoorbeeld verduurzaming of het plaatsen van een nieuwe keuken weten niet altijd welke weg ze moeten bewandelen. Woonwaarts is dan in eerste instantie het aanspreekpunt. Of bijvoorbeeld toelichting geven over renovatieplannen of nieuwbouw in een buurt. Denk ook aan regels rond toewijzen van woningen of energielabels.”
Cees vult aan: “Wij overleggen veel met medewerkers van Woonwaarts en willen contact zoeken met bewonerscommissies. Regelmatig contact met gemeenten, sociale instellingen en zorgorganisaties hoort hier ook bij. We weten dus meestal wel wat er speelt in buurten en wat er gaat gebeuren. Dat kunnen we weer overleggen met Woonwaarts en gemeenten. Ook als bepaalde zaken niet goed zijn gegaan, kunnen wij achterhalen hoe dat komt en hoe die voor de bewoners opgelost kunnen worden. Daarnaast overleggen we met Woonwaarts, gemeenten en Huurders Belangen Nijmegen over beleidszaken en toekomstvisies.”

Bewoners kunnen goede ideeën indienen
De huurdersorganisatie kijkt uitsluitend vanuit het belang van de huurders naar de activiteiten van Woonwaarts. Hans: “We hebben een wettelijk adviesrecht. Als wij bijvoorbeeld vinden dat Woonwaarts iets doet dat niet in het belang is van de huurder, kunnen wij advies geven om het anders te doen. Woonwaarts toont dan aan dat het wel in het belang van de huurder is, of past het plan aan.” Cees: “En het mooie is dat we ook initiatiefrecht hebben. Als bewoners goede ideeën hebben kunnen ze die bij ons indienen. Met Woonwaarts kijken we dan of we die in het beleid kunnen meenemen.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *